ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Διατροφή για χοληστερίνη: Ποιες είναι οι κατάλληλες βιταμίνες

Διατροφή για χοληστερίνη, ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η χοληστερίνη είναι μία λιπώδης ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα. Είναι απαραίτητη μόνο σε συγκεκριμένη ποσότητα, προκειμένου να συντηρεί τις κυτταρικές μεμβράνες, έτσι ώστε τα ζωτικά όργανα του οργανισμού να λειτουργούν σωστά. Στην περίπτωση που οι τιμές είναι αυξημένες, τότε η χοληστερίνη δρα «ύπουλα» φράζοντας τα αγγεία και πυροδοτώντας στη συνέχεια μια σειρά καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η μάχη κατά της χοληστερίνης, ωστόσο, δεν είναι άνιση. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, μπορεί να κατεβάσει τις «τσιμπημένες» τιμές της χοληστερίνης.

Αν, λοιπόν, οι τιμές της χοληστερίνης σας έχουν ανοδική πορεία επιβάλλεται να αλλάξετε συνήθειες, υιοθετώντας την κατάλληλη διατροφή για χοληστερίνη.

Οι βασικοί κανόνες στην διατροφή για χοληστερίνη

Για να πέσουν οι αυξημένες τιμές, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, άπαχων κρεάτων και γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά.

Βασικός κανόνας είναι το ελαιόλαδο να αποτελεί την κύρια πηγή λίπους στη διατροφή.

Εξίσου, όμως, σημαντικό ρόλο «στη μάχη» αυτή παίζουν και οι βιταμίνες.

Η καλή υγεία ξεκινά από το… Ωμέγα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά φαίνεται, μετά από έρευνες που έχουν γίνει, ότι αποτελούν ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, βοηθούν στον έλεγχο τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης.

Η διατροφή για χοληστερίνη περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί κ.λπ.) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα καρύδια.

Βιταμίνη Ε: Απαραίτητη στην διατροφή για χοληστερίνη

Μπορεί να είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της δράσεις και την προστασία που παρέχει στις μεμβράνες των κυττάρων, ωστόσο η βιταμίνη Ε συμβάλλει σημαντικά και στην προστασία της καρδιάς. Σύμφωνα με έρευνες, αποτρέπει την οξείδωση του μηχανισμού μεταφοράς λιποπρωτεϊνών στα αγγεία προστατεύοντάς τα έτσι από θρόμβους και φράξιμο των αρτηριών, ενώ συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή υγεία της καρδιάς μας. 1

Βιταμίνη D και καρδιά

Έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς τεκμηριώνουν τα οφέλη της βιταμίνης D στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτηυπέρτασης και χοληστερίνης. Μετά από δοκιμές στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D3 παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αποκατάσταση βλαβών στο ενδοθήλιο εξαιτίας αυτών των παραγόντων.2 Η κατάλληλη διατροφή για χοληστερίνη περιλαμβάνει τροφές – πηγές βιταμίνης D όπως το γάλα, ο τόνος, ο σολομός, το αυγό και τα μανιτάρια.

Ομοκυστεΐνη: Ασπίδα ενάντια στις καρδιακές παθήσεις

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για μια πρωτεΐνη του αίματος, την ομοκυστεΐνη. Όταν κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μειώνει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών. Αντίθετα, οι υψηλές τιμές της στον οργανισμό αποτελούν σημαντικό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως συμβαίνει με την υπέρταση και τη χοληστερόλη.

Πλέον, έχει βρεθεί ότι το φολικό οξύ, η Β6 και η Β12 συμβάλλουν στην ελάττωση της υψηλής ομοκυστεΐνης ωφελώντας τις αρτηρίες.

Για τη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε χαμηλά επίπεδα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά 2-3 φρούτα, καθώς και 2 μερίδες λαχανικών πλούσιων σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, το σέλερι, το λάχανο, το αβοκάντο και τα κολοκυθάκια.

 

Πηγή:

www.lamberts.gr